RODO – Ochrona danych osobowych w dziale kadr i HR

Value Tank to najlepsi trenerzy i najbardziej wymagające szkolenia

Zakres szkolenia:

1. Forma prawna reformy sektora ochrony danych osobowych

  • analiza projektu nowej ustawy o ochronie danych osobowych z ustawą o ochronie danych osobowych
  • Aktualny stan dostosowywania prawa polskiego do ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
  • zmiany w podstawowych definicjach
  • nowe definicje i terminy w RODO
  • Zakres stosowania przepisów prawa Unii Europejskiej oraz prawa polskiego.

2. Pracodawca w procesie przetwarzania danych osobowych

  • analiza projektu nowej ustawy o ochronie danych osobowych z ustawą o ochronie danych osobowych
  • obowiązek przeprowadzania oceny wpływu skutków przetwarzania danych osobowych na ich ochronę – przesłanki i główne elementy
  • powierzenie przez pracodawcę przetwarzania danych kadrowych
  • Podstawy prawne przetwarzania danych osobowych w zakładzie pracy
  • Przetwarzanie danych pracowników, kandydatów do pracy, zleceniobiorców, stażystów itp.
  • Rodzaje uprawnień i zakres ich zastosowania

3. Zmiany w kodeksie pracy dot. danych osobowych

  • projekt zmian w Kodeksie pracy
  • podstawy prawne dla monitoringu w zakładzie pracy
  • Kontrola pracowników a ochrona danych

4. Profilowanie kandydatów

  • Automatyczne decyzje opartych na profilowaniu.
  • Wymagania określone w RODO.

5. Zabezpieczenia danych osobowych

  • obowiązki związane z naruszeniami ochrony danych
  • ewidencja naruszeń,
  • zgłoszenia
  • zawiadomienia osoby , której dane dotyczą
  • Zabezpieczenia organizacyjne (polityki bezpieczeństwa)

6. Wyznaczenie w zakładzie pracy Inspektora Ochrony Danych

  • Ocena skutków dla ochrony danych
  • Certyfikacja i kodeksy postępowania
  • Rejestrowanie czynności przetwarzania
  • Zgłaszanie IOD
  • Zgłaszanie incydentów

7. Prawa pracowników i kandydatów do pracy:

  • Nowe treści obowiązków informacyjnych
  • wycofanie zgody
  • przenoszenie danych
  • prawo do bycia zapomnianym
  • prawo dostępu do zgromadzonych danych (informacja)
  • prawo do sprostowania
  • prawo do ograniczenia przetwarzania
  • prawo do sprzeciwu

8. Odpowiedzialność pracodawcy za naruszenie RODO.

  • Odpowiedzialność administracyjna. Administracyjne kary finansowe
  • Odpowiedzialność cywilnoprawna. Środki ochrony prawnej
  • Odpowiedzialność karna. Projektowane przepisy karne


Zapytaj o to szkolenie →

Czas trwania: 1 dzień

Grupa: 8-15 os.


Zapytaj o szkolenie


Program do pobrania:

 Program szkolenia

Klienci


Pomogliśmy wielu najlepszym firmom z różnych sektorów gospodarki, skontaktuj się z nami, aby do nich dołączyć